Одне з головних завдань закладу дошкільної освіти – забезпечення права кожної дитини на охорону її життя і здоров’я.
Харчування є одним з найважливіших факторів, що визначає здоров’я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до навколишнього середовища. Правильно організоване харчування забезпечує організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями). Основним принципом харчування дошкільнят є максимальна різноманітність харчових раціонів, яке досягається шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів обробки.
Новий підхід до дитячого харчування організовано згідно з Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого ПКМ від 24 березня 2021 р. № 305.У дитячому віці закладаються основи здорового організму. Здорові діти сьогодні – дорослі завтра. Реформу харчування дітей в дошкільному навчальному закладі слід розглядати виключно як елемент боротьби за здоров’я нації.
Нове примірне збалансоване меню, до створення якого долучилися спеціалісти МОЗ, дієтологи, МОН, а також шеф-кухар Євген Клопотенко та його команда складено з метою врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах та енергії. Згідно з нововведеннями, у дитячому меню обмежили кількість солі, цукру, жирів. Питання організації харчування дітей у дошкільних закладах дошкільної освіти було і залишається одним з актуальних. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення захисту дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей, які тут виховуються.
Спільно вирішують це питання і директори ЗДО Богданської сільської ради Мільчевич М.П., Бочкор О.М., Бочкор Р.М., Шемота М.М., через одинакові підходи до складання меню, яке розробляють сестри медичні Щерба Г.І., ХарченкоТ.І., Мишинська О.М.
Кожній дитині потрібен світ, де можна сміятися, танцювати, співати, вчитися, жити в мирі та бути щасливими. І часточку «цього світу» маємо будувати ми.